Професії майбутнього

27.11.2023

Професії майбутнього
Зараз все більше говорять про те, що багато існуючих робочих місць буде повністю ліквідовано. З розвитком штучного інтелекту та наукових напрямів у галузі робототехніки людей все легше замінюватимуть роботи. Насправді це погана тенденція, особливо для тих, хто працює у сфері послуг, з тієї простої причини, що цей сектор найлегше замінить штучний інтелект. Однак ми в iCredit вважаємо, що, незважаючи на цю тенденцію, що швидко розвивається, саме розробка і відкриття таких нових технологій стане значною можливістю для створення нових перспективних професій. Однак з розвитком технологій і появою попиту на кваліфіковану робочу силу в системі освіти з'являться нові тренінги, практики та спеціальності для підготовки та перепідготовки кадрів, що відповідають вимогам, що з’являються.

Професії зі штучним інтелектом
На сьогоднішній день розвиток штучного інтелекту хвилює багатьох людей у всьому світі. З бурхливим розвитком науки у цій галузі ми можемо бачити безліч усього, що створено штучним інтелектом. Цікаві професії, які, на нашу думку в iCredit, будуть актуальними через 20 років:
●    Інженери зі штучного інтелекту. Штучний інтелект ще має розвинутись і значною мірою увійти в життя кожної людини. Це, безумовно, вплине на потребу у відповідних кадрах, які зможуть зайнятися його створенням. Так звані інженери штучного інтелекту будуть фахівцями зі створення роботів, які зможуть реагувати на голосові команди і які будуть набагато автономнішими, ніж нинішні;
●    Телехірург. Можливо, це звучить справді фантастично, але у майбутньому хірурги зможуть проводити операції повністю дистанційно. Безкровні операції сьогодні дуже серйозно просунулися вперед, але згодом усе більше з’явиться і роботів-хірургів, якими добрі лікарі зможуть керувати віддалено. Звичайно, швидкість і проникнення цього типу відкриття для людства сильно залежатимуть від ціни, оскільки, ймовірно, дуже небагато лікарень зможуть дозволити собі цей вид послуг.

Які професії ніколи не зникнуть
Читаючи рядки вище, ви, напевно, вже ставите питання, які існуючі професії залишаться після появи роботів. Ми в iCredit вважаємо, що деякі з вічних посад, які, можливо, ніколи не зникнуть, це:
●    Професія вчитель. Так, це правда, що навчання вже не те. У кожної дитини або старшокласника прийнято мати планшет чи ноутбук, за допомогою якого він може вчити уроки та писати домашнє завдання. Створюються спільні групи, платформи, каталоги, через які учні можуть зв'язатися зі своїм викладачем та попросити допомоги у навчанні. У деяких країнах Заходу офіційно введені планшети як засіб, без якого не можна піти на заняття. Але в будь-якому випадку ми в iCredit вважаємо, що професія викладача не буде замінена, наприклад, через незаперечну необхідність усім студентам пояснювати матеріал. З іншого боку, ви добре знаєте, що вчитель не лише вчить, а й нерідко виховує;
●    Професія кухар. Навряд чи скоро буде винайдено робот, який зможе автономно готувати різні смачні страви або пропонувати нові. Посада шеф-кухаря потребує низки специфічних якостей. Творчість тут відіграє дуже важливу роль, і її може створити лише людина;
●    Професія візажист. Причини, з яких робот не може освоїти професію візажиста, мабуть, повністю перегукуються з тими, що ми вже представили для професії кухаря. Візажистам, як і кухарям, потрібно багато власного почерку та творчий підхід;
●    Професія ІТ-фахівець. ІТ-сфера розвивається швидкими темпами. Посада ІТ-фахівця в наші дні дуже актуальна та надзвичайно популярна. Звісно, головна причина цього – гарна оплата. У майбутньому ІТ-фахівці не зникнуть, бо швидше за все саме вони займатимуться розробкою проектів та тестуванням помилок роботів.

Більше від iCredit
Низка цікавих професій, оголошення про які ми зараз можемо знайти, через деякий час зникнуть. Наприклад, посади прибиральника, найімовірніше, не буде. І сьогодні розробляються сотні роботів для підтримки такого роду санітарної діяльності. Тепер ви можете встановити траєкторію руху робота-пилососа і очистити його, поки ви відпочиваєте на дивані. Ще один приклад вакансій, яких, ми в iCredit гадаємо, більше не буде — це адміністратори та офіціанти. Ідеї розробки великих платформ, які отримуватимуть, оброблятимуть, направлятимуть та зберігатимуть інформацію, вже давно просочуються до закладів. І ресторанний світ найближчими роками не буде колишнім. Функції офіціанта візьмуть на себе ввічливі та доброзичливі роботи, які обслуговуватимуть вас. Все це може призвести до катастрофічних наслідків для низькокваліфікованої робочої сили, але може й стимулювати інших до здійснення нових і нових відкриттів.